shadow

Op vakantie – wie houdt er een oogje in het zeil?

De vakantieperiode is ook voor inbrekers hoogseizoen. Ondanks dat het langer licht blijft en er meer buiten geleefd wordt, hebben inbrekers langer ‘vrij spel’: meer tijd omdat de bewoners op vakantie zijn. Hoe voorkom je dat ook jouw huis tijdens je afwezigheid bezocht wordt door inbrekers? Kruip in de huid van een inbreker en bekijk je huis met andere ogen.

Niemand in huis? Zorg dan dat alle ramen en deuren gesloten zijn en de bijbehorende vergrendeling en het nachtslot erop zit. Ruim ladders, trapjes en containers op of zet ze vast aan de muur. Zorg dat er vrij zicht is op de voordeur vanaf de straat (eventueel wat extra snoeien) en installeer een bewegingsmelder die aangesloten is op de buitenverlichting bij de voor- en achterdeur. Zet een tijdschakelaar of – beter nog – schemerschakelaar op de tuinverlichting; inbrekers hebben een hekel aan extra licht bij hun duistere praktijken.

Vraag de buren, nabij wonende vrienden of familie een oogje in het zeil te houden en vraag ze om regelmatig de planten water te geven, een lichtje aan te knippen en de post weg te halen. Een stapel post op de deurmat of nadrukkelijk zichtbaar op het aanrecht is een eerste indicatie voor dieven dat de bewoners weg zijn. Een andere optie is om gebruik te maken van de bewaarservice van de post. Plaats als alternatief een aantal schemer- of tijdschakelaars tussen de verlichting. Ruim kostbaarheden op of breng het naar vrienden of familie. Laat een telefoonnummer of contactadres achter waar je te bereiken bent als er toch iets mis gaat.

Heb je vrienden of familie die het iets minder breed hebben? Vraag of ze tijdens jouw afwezigheid op je huis willen passen en eventueel je huisdier willen verzorgen. Voor hen is het een voordelige manier om eruit te zijn, je hoeft geen extra opvang voor de huisdieren te regelen én je huis is bewoond. Dubbel plezier tijdens vakanties dus!

No Comments

Post a Comment