shadow

Sloten

veilige sloten

Een veilig slot, waar let je op?

Er is veel hang- en sluitwerk te koop wat erg robuust lijkt maar wat in de praktijk eenvoudig open te breken is. Bij de aanschaf van een veilig slot en goed hang- en sluitwerk is goedkoop helaas vaak duurkoop.

Waar moet je op letten bij de aankoop en het gebruik van een goed slot?

Een veilig slot kan nóg zo goed en sterk zijn, als je het niet gebruikt is het waardeloos.
Let er dus op als je weggaat (al is het maar voor heel even) om ramen en deuren te sluiten en op slot te doen.

Een veilig slot heeft een SKG keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Dit keurmerk gebruikt een sterrensysteem waarmee de kwaliteit aangegeven wordt. Hoe meer sterren een slot heeft, hoe langer het gemiddeld duurt voordat het slot geforceerd is.

De factor tijd is namelijk de grootste vijand van een inbreker. Hoe meer tijd hij kwijt is aan het forceren van het slot in deur of raam, hoe lastiger hij het gaat vinden en hij zijn inbraakpoging zal staken.
Een enkel slot forceren door het plaatsen van een schroef in het slot wordt kerntrekken genoemd en is binnen een halve minuut gedaan. Ook een slot loswrikken is een beproefde methode.

Bij goedgekeurde sloten én in combinatie met een SKG veiligheidsbeslag (een gladde omlijsting met daarop de deurknop of handgreep) is op deze manier inbreken vrijwel onmogelijk. Al is het geen slot, een anti-inbraakstrip op de voordeur is een welkome aanvulling op een veilig slot.

Verzekeringsmaatschappijen kunnen besluiten om (een deel van) de schade niet te vergoeden na een inbraak, als het hang- en sluitwerk niet deskundig is geplaatst en/of geen keurmerk heeft. Let daarop als je van plan bent de sloten te vervangen en lees je polis er op na.

Neem het zekere voor het onzekere en laat een erkend slotenmaker jouw huis voorzien van goedgekeurd hang- en sluitwerk. Overweeg daarna een Politiekeurmerk met certificaat aan te vragen zodat je zeker weet dat alle sloten in je huis veilig zijn.

No Comments

Post a Comment